Vinylplaten reinigen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn platencollectie goed blijft klinken?
Vinylplaten zijn een geweldige manier om van muziek te genieten, maar ze hebben wat onderhoud nodig om ze op hun best te laten klinken. Na verloop van tijd kunnen vuil, stof en roet zich ophopen op het oppervlak van de plaat, waardoor er ploppen en klikken ontstaan ​​tijdens het afspelen. Gelukkig is het opschonen van uw platen een relatief eenvoudig proces dat kan helpen om de geluidskwaliteit te verbeteren en de levensduur van uw verzameling te verlengen.

Benodigdheden

Wat heb je nodig om je vinylplaten te kuisen?
  • Een platenborstel of reinigingsborstel voor platen
  • Een heel gewone microvezeldoek
  • Een reinigingsoplossing die speciaal is ontworpen voor vinylplaten
Vermijd het gebruik van water of schoonmaakmiddelen die alcohol bevatten, omdat deze het oppervlak van de plaat kunnen beschadigen.
Vinyl plaat reinigen

Stappenplan

Hier is een stapsgewijze handleiding voor het schoonmaken van uw vinylplaten:
  1. Haal de plaat uit de hoes: Haal de plaat uit de hoes en plaats deze op een schone, vlakke ondergrond.
  2. Borstel de plaat: Gebruik de borstel om voorzichtig over het oppervlak van de plaat te vegen, beginnend in het midden en naar buiten werkend in een spiraalvormige beweging. Dit verwijdert al het losse stof en vuil van het oppervlak van de plaat.
  3. Breng de reinigingsoplossing aan: Spuit een kleine hoeveelheid van de reinigingsoplossing op de microvezeldoek en veeg vervolgens met de doek voorzichtig over het oppervlak van de plaat. Zorg ervoor dat je in een spiraalvormige beweging veegt, beginnend vanuit het midden en naar buiten werkend.
  4. De plaat afspoelen: Houd de plaat onder lauw water en gebruik uw vingers om de resterende reinigingsoplossing voorzichtig te verwijderen. Pas op dat je het etiket (in het midden van de plaat) niet met water doordrenkt.
  5. De plaat drogen: Dep de plaat voorzichtig droog met een microvezeldoek. Wrijf niet over het oppervlak, dit kan statische elektriciteit veroorzaken en meer stof aantrekken.
  6. Plaats de plaat terug in de hoes: Zodra de plaat helemaal droog is, doe je hem terug in de beschermhoes om te voorkomen dat stof en vuil zich op het oppervlak nestelen.
Het regelmatig schoonmaken van je vinylplaten is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je collectie. Door deze stappen te volgen, kan je jouw platen jarenlang geweldig laten klinken. Houd er rekening mee dat dit een algemene richtlijn is en dat de instructies kunnen variëren, afhankelijk van de reinigingsoplossing en apparatuur die je gebruikt. Daarom is ook raadzaam om de instructies van de fabrikant van de oplossing te controleren.

Ben je op zoek naar de ideale platenkast voor jouw plaatjes, bekijk dan zeker eens onze collectie platenkasten.

Wil je meer weten over hoe je platen moet bewaren? Het Amerikaanse "Association for Recorded Sound Collections" heeft een uitgebreid document samengesteld met informatie hoe je best audio opnames bewaart: https://www.clir.org/pubs/reports/pub164/.

Bezoek onze toonzaal
Nieuwsgierig hoe we onze meubels maken? Ontdek onze collecties en bezoek ons atelier met showroom in Lokeren, en leer zo onze ambacht en producten kennen. Laat ons iets weten en dan plannen we samen een afspraak in.