Vinyl bewaren

Hoe zorg ik ervoor dat mijn platencollectie een leven lang meegaat?
Vinylplaten kan je meer dan 100 jaar bewaren, op voorwaarde dat je er goed zorg voor draagt. In dit artikel proberen wij een aantal tips mee te geven hoe je ervoor kan zorgen dat je prachtige collectie generaties lang meegaat.
Vinyl bewaren

Basisregels

Licht

Net zoals bij schilderijen of andere kostbare stukken, is UV-licht uit den boze. Helaas is UV-licht ook aanwezig in gewoon daglicht en niet enkel onder de zonnebank. Je kan dus best je platen zo donker mogelijk bewaren. Dat is natuurlijk zonde, want zo zie je de prachtige covers niet. Probeer daarom vooral direct zonlicht te vermijden. Je plaatst je vinylkast dus best tegen een muur waar de zon niet op schijnt.

Warmte

Vinyl kan je best bewaren op kamertemperatuur of kouder. Dat betekent in de praktijk ergens tussen de 15°C en 25°C. Zorg er dus zeker voor dat je platen niet vlak naast de radiator, airco of een verluchtingsrooster staan.

Positie

Het zal je waarschijnlijk al zijn opgevallen, maar de meeste platenverzamelaars bewaren hun platen verticaal naast elkaar. Dit zorgt er vooral voor dat je platen mooi vlak blijven. Niets zo jammer als een mooie plaat die krom getrokken is. Het spreekt voor zich dat je best ook geen andere zaken bovenop je platen bewaart, zoals boeken of tijdschriften.

Sorteren

Sorteer je platen per grootte en steek ze niet samen. Je kan dus best je LP's en singeltjes niet in hetzelfde vak plaatsen. Net zoals het verticaal plaatsen van je vinyl, zorgt ook dit ervoor dat je platen mooi vlak blijven.

Luchtvochtigheid

Dat je vinyl platen best niet in een zweethut bewaart, spreekt voor zich. Sterker nog, jouw platencollectie bewaar je best in een lage luchtvochtigheid. In de meeste (gezonde) huizen zal de relatieve luchtvochtigheid ergens rond de 50% zijn, maar voor platen mag dat eigenlijk eerder 35% tot 40% zijn. Het is dus best om vochtige ruimtes te vermijden zoals kelders, keukens of de badkamer.

Expert

Inpakken

Heb je een aantal bijzondere platen in je collectie, dan kan je best zowel de plaat zelf als de coverhoes elk in een plastiek hoes steken. Je gebruikt hiervoor best de antistatische variant, die je kan vinden in de speciaalzaak. Dit zorgt ervoor dat de print niet afgaat en mooi bewaard blijft.

Stevige kast

Een collectie platen kan behoorlijk wegen, en dus moet je kast stevig genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen. Niet alleen zou het een kleine ramp zijn als de kast het begeeft, maar ook het doorbuigen van de kast kan je platen vervormen. Zorg er ook voor dat de kast de volledige breedte en hoogte van de plaat ondersteunt.

Houten kast

Door het gebruik van een houten vinylkast vermijd je dat er zich statische elektriciteit opbouwt.

Beperkt aantal

Nog een manier om de vervorming van je platen tegen te gaan is ervoor te zorgen dat je niet teveel platen naast elkaar plaatst. Ideaal beperk je dit tot niet meer dan 15 cm. Hierdoor kan je niet alleen vlotter door je collectie bladeren, het zorgt er ook voor dat er niet teveel druk op de platen uitgeoefend wordt.

Archiveren

Dozen

Heb je meer platen dan dat er in je woonkamer passen? Dan heb je misschien al overwogen om een deel van je collectie te archiveren. Als je dan je platen in (heel stevige) dozen steekt, zorg er dan ook zeker voor dat deze goed ventileren. Op die manier vermijd je dat er een micro-klimaat ontstaat en je platen beginnen schimmelen. Het is ook eenvoudiger om de luchtvochtigheid van een hele ruimte in de gaten te houden dan voor elke doos afzonderlijk.

Wateroverlast

Misschien heel evident, maar probeer ruimtes te vermijden die gevoelig zijn voor wateroverlast. Zo kan je waarschijnlijk best de kelder vermijden, en in sommige overstromingsgevoelige gebieden zelfs het gelijkvloers.

Extreme temperaturen

Soms is het verleidelijk om je archief op zolder te plaatsen of in een garagebox. Zorg er dan zeker voor dat deze ruimtes goed geïsoleerd zijn. Je moet vermijden dat het op een zomerse dag heel heet wordt in die ruimte en je collectie beschadigd geraakt.

Ben je op zoek naar de ideale platenkast voor jouw plaatjes, bekijk dan zeker eens onze vinylkast Bragi.

Wil je meer weten over hoe je platen moet bewaren? Het Amerikaanse "Association for Recorded Sound Collections" heeft een uitgebreid document samengesteld met informatie hoe je best audio opnames bewaart: https://www.clir.org/pubs/reports/pub164/.

Bezoek onze toonzaal
Nieuwsgierig hoe we onze meubels maken? Ontdek onze collecties en bezoek ons atelier met showroom in Lokeren, en leer zo onze ambacht en producten kennen. Laat ons iets weten en dan plannen we samen een afspraak in.