Kunststof of houten snijplank?

Je kan het antwoord waarschijnlijk al raden, maar we leggen je toch uit waarom.
Ga je voor een snijplank uit kunststof of voor een houten snijplank? Wij van Woodmen & Tree raden je natuurlijk een houten snijplank aan. Waarom? We sommen voor jou de voor -en nadelen op.
Kunststof of houten snijplank?

Bacteriën

Raar maar waar: op een houten snijplank zullen minder bacteriën aanwezig zijn dan op een kunststof snijplank. Hier durft men weleens het omgekeerde van zeggen. Een kunststof snijplank is wel gemakkelijker te reinigen, maar de bacteriën in de groeven van een kunststof snijplank zijn moeilijker te verwijderen. Als een houten snijplank nat gemaakt wordt, zetten de vezels zich open, waardoor de bacteriën mee verwijderd worden tijdens het reinigen. Bovendien zorgt tannine in het hout er ook voor een deel voor dat bacteriën gedood worden.

Levensduur van je messen

Tijdens het snijden veert het hout lichtjes mee waardoor je messen minder snel bot worden. Ben je in het bezit van een end grain snijplank zoals de snijplank Skadi van Woodmen & Tree, dan gaan je messen nog langer mee. De plank wordt zodanig verlijmd dat de kopse kant van het hout zich aan de bovenkant bevindt. Hierdoor worden de vezels van het hout niet beschadigd tijdens het snijden en blijven ook je messen langer scherp. Tegelijk zorgt dit er ook voor dat er minder vuil in de snijplank terecht kan komen en de snijplank zelf ook langer mooi blijft.

Houtsoort

Het hout dat afkomstig is van bomen waar je de vruchten van kan opeten, is doorgaans geschikt om een snijplank van te maken. Wij gebruiken kerselaar en notelaar, beide niet toxisch en mogen in contact komen met voedsel.

Duurzaam

Een houten snijplank is duurzaam. Een goede snijplank heb je voor het leven, tenminste als je hem goed onderhoudt. Hieronder geven we je enkele gouden tips in dit artikel: Hoe onderhoud ik mijn houten snijplank?

Bezoek onze toonzaal
Nieuwsgierig hoe we onze meubels maken? Ontdek onze collecties en bezoek ons atelier met showroom in Lokeren, en leer zo onze ambacht en producten kennen. Laat ons iets weten en dan plannen we samen een afspraak in.