The making of Skadi

Hoe maken wij een professionele end-grain snijplank?
Skadi is niet zomaar een snijplank, maar een professionele end-grain snijplank. En daar komt meer bij kijken dan wat plankjes verzagen. We geven je een blik achter de schermen zodat je beter begrijpt wat deze snijplank zo goed maakt.
The making of Skadi
Skadi snijplank kwaliteit

1. Het juiste hout

Deze professionele snijplank wordt volledig met de hand gemaakt. Er komt natuurlijk wel wat machinale houtbewerking aan te pas. Alles begint met het verzagen van twee handgeselecteerde ruwe balken. Het hout dat afkomstig is van bomen waar je de vruchten van kan opeten, is doorgaans geschikt om in aanraking te komen met voedsel. Deze houtsoorten zijn ook vaak relatief zachte houtsoorten waardoor het uitermate geschikt is om een snijplank van te maken. Je messen worden niet snel bot. Dat is bij bamboe bijvoorbeeld wel het geval. De houtsoorten die wij gebruiken voor onze snijplank zijn kerselaar en notelaar, beide niet toxisch en mogen in contact komen met voedsel.

2. Patroon

Van beide balken wordt een stuk gezaagd en geschaafd tot er 2 gladde balken uitkomen. Vervolgens worden ze tot smalle balkjes verzaagd en opnieuw geschaafd tot de juiste dikte. Dit zal ervoor zorgen dat we een mooi afwisselend patroon krijgen tussen de noten en de kers. De verschillende balkjes worden aan elkaar verlijmd met vochtbestendige lijm. Om een maximale stevigheid te bekomen worden ze onder hoge druk samengeklemd. Eenmaal de lijm is uitgehard, wordt het geheel opnieuw geschaafd zodat het mooi vlak is.

Skadi snijplank verlijmen
Skadi snijplank verzagen

3. End-Grain

Skadi is een end grain snijplank, wat betekent dat de kopse kant van het hout naar boven zit. We moeten de gelijmde plank dus opnieuw verzagen tot balkjes. Deze worden een kwart gekanteld en vervolgens nog eens verlijmd en na droogtijd opnieuw geschaafd tot de finale dikte.

Een voordeel van een end grain snijplank is dat de vezels van het hout niet beschadigd worden tijdens het snijden en je messen ook langer scherp blijven. Tegelijk zorgt dit er ook voor dat er minder vuil in de snijplank terecht kan komen en de snijplank zelf ook langer mooi blijft.

4. Afwerking

Nu worden de handgrepen in de zijkanten gefreesd en de randen afgerond. Het Woodmen & Tree logo wordt in de plank gebrand. Als voorlaatste stap wordt alles geschuurd. We beginnen met een grove korrel en gaan steeds fijner. Vlak voor de laatste schuurbeurt wordt de plank vochtig gemaakt zodat de vezels gaan recht staan. Dat zorgt voor een nog gladder resultaat. Tenslotte wordt de snijplank geolied met snijplankolie waardoor de snijplank zijn donkere kleur krijgt. Het beschermt de snijplank ook tegen vocht en vuil.

Skadi snijplank ongeschuurd
Bezoek onze toonzaal
Nieuwsgierig hoe we onze meubels maken? Ontdek onze collecties en bezoek ons atelier met showroom in Lokeren, en leer zo onze ambacht en producten kennen. Laat ons iets weten en dan plannen we samen een afspraak in.