Japandi Love

De woonstijl die rust en harmonie schept in je huis en in je hoofd.
Bij Woodmen & Tree zijn we heel erg fan van Japandi. We horen je al denken, Japandi wat? We leggen het hier graag voor jou uit.

Filosofie

Japandi is een woon -en interieurstijl die recent aan een opmars bezig is. Het is de Japanse woonstijl die gecombineerd wordt met Scandinavische invloeden. Bottom line van deze interieurstijl is het creëren van rust, balans en harmonie in je huis en dus ook in je hoofd. Iedereen is overdag druk aan het werk en wil graag bij het thuiskomen kunnen ontspannen. Dat betekent niet alleen voor tv liggen als de kinderen in bed liggen. We zijn ook op zoek naar rust in ons hoofd, helemaal zen worden in een huis waar we ons echt thuis voelen.

We kennen het allemaal. Je komt iets leuk tegen op de rommelmarkt, je zus verhuist en doet een aantal spullen weg die jij adopteert en voor je het weet wordt elk beschikbaar plekje in huis ingepalmd met beeldjes, vaasjes en fotokaders. Maar al gauw wordt het een niet samenhangend geheel dat je huis er rommelig doet uitzien. En dat is wat zowel de Scandinavische als Japanse woonstijl nu net wil vermijden, less is more. Richt je huis minimalistisch in en ontdek wat het effect is op je gemoedstoestand.

Maar hoe begin je eraan? Eerst en vooral door de kunst van het weglaten. Je doel is toch om thuis tot rust te komen. Dan moet je eerst leren ontspullen. Probeer eens het volgende. Daag iedereen in je gezin uit om gedurende 1 maand elke dag 1 item in een doos te leggen. Laat de doos nadien nog een maand staan. Heb je gedurende die maand niets nodig dat in de doos zit, dan doe je het weg. Bevalt het concept? Doe voort en doe alles weg waar je geen geluk uit haalt. Dit is alvast de basis om een beetje Japandi in huis te halen. Hoe je verder aan de slag kan, doe je met deze 4 tips.

Neutraal kleurgebruik

In een Scandinavisch interieur is het kenmerkend om neutrale kleuren te gebruiken. Je hebt de keuze tussen lichte tinten zoals wit, beige, zand en crème of donkere tinten zoals grijs, zwart, antraciet en bruin. Het hoeft daarom geen kille of saaie boel te worden, de kern is om rust in huis te bewaren. Lichte en donkere tinten combineren kan zeker maar wees consistent en wees waakzaam op de balans in huis.

De Japanse stijl durft toch soms wel wat meer kleur te gebruiken. Zo kan je met contrastkleuren werken. Maar ook hier, hou het eenvoudig, gebruik liever geen felle kleuren maar natuurlijke aardse tinten zoals bijvoorbeeld olijfgroen of roestbruin vanwege hun natuurlijke uitstraling. Donkerblauw en lichtgeel kunnen ook nog. Maar let op met het gebruik van te veel verschillende kleuren want dan haal je juist de rust weg in huis.

Als je de Scandinavische en Japanse stijl combineert, kom je tot een sereen interieur met hier en daar een kleurrijk detail dat typerend is voor Japandi.

Japandi neutraal kleurgebruik
Japandi haalt de natuur in huis

Haal de natuur in huis

Zowel in Scandinavië als in Japan staat de natuur centraal in het bestaansleven. Bij beide woonstijlen wordt de connectie met buiten gemaakt door de natuur naar binnen te halen. Plantjes in huis creëert sereniteit, eenvoud en rust. Dat heb je nodig om je geest vrij te maken. Wil je toch een accentkleur gebruiken, dan kan je dat doen door bloemen in huis te zetten. Zo breng je ook weer de verbondenheid met de natuur binnenshuis. Hang een kunstwerk of schilderij van een Japanse kersenbloesem aan de muur of gebruik een behangpapier met een Japanse toets. Probeer wel zo weinig mogelijk accentkleuren te mixen. Anders wordt het opnieuw een kakofonie.

Creëer ruimte

Een huis dat vol staat met kastjes in allerlei soorten groottes, vormen en kleuren, dat mijd je best. Meubels moeten vooral functioneel zijn. Lage meubels zijn altijd mooi meegenomen omdat de ruimte waarin ze staan dan groter lijkt. Gebruik ook niet te veel meubels. Probeer open ruimtes te creëren in huis voor een ontspannen sfeer. Ook bij de keuze van de meubels ga je best voor neutrale kleuren en natuurlijke duurzame materialen zoals hout. Op die manier creëer je een tijdloos interieur. Zorg er tevens voor dat er genoeg natuurlijke lichtinval in je huis komt.

Accessoires

Oké, je hebt net je hele hebben en houden moeten ontspullen, maar dat wil niet zeggen dat je absoluut niets meer mag decoreren in huis. Er is gerust plek voor een aantal accessoires die je interieur afmaken. Blijf je graag in de Japanse stijl, dan kan je gaan voor keramieken theepotjes of vazen in aardse kleuren of een gebroken wit deken uit zijde, katoen of wol dat je op een donker meubelstuk etaleert. Denk bij het aankleden vooral aan neutrale kleuren, strakke lijnen, vierkante vormen en natuurlijke materialen.

Heb je de inrichting van je huis aangepakt volgens deze principes, dan is de kans groot dat je al heel wat rust en ruimte hebt gecreëerd. Dat onze Westerse huizen er niet zoals een Japanse woning uitzien is onmiskenbaar. Maar je kan wel streven naar dezelfde bescheidenheid en sereniteit. En met genoeg oog voor mooie details lukt je dat zeker. Onthoud dat een woning een plek moet zijn waar je echt kan ontspannen en je helemaal tot rust kan komen.

Japandi vaas
Bezoek onze toonzaal
Nieuwsgierig hoe we onze meubels maken? Ontdek onze collecties en bezoek ons atelier met showroom in Lokeren, en leer zo onze ambacht en producten kennen. Laat ons iets weten en dan plannen we samen een afspraak in.