Wat is houtfineer?

Hoe wordt het gemaakt en wat zijn de voordelen?
Bij Woodmen & Tree maken we dikwijls gebruik van houtfineer in onze meubels. Misschien ben je nog niet vertrouwd met de term fineer? Daarom leggen we je in dit artikel graag uit wat fineer juist is en waarom we die keuze maken.
Wat is houtfineer?
fineer snijwijze

Hoe wordt het gemaakt?

Houtfineer is een dunne laag hout die op het oppervlak van een ander materiaal wordt aangebracht om het de uitstraling van massief hout te geven. Fineer wordt vaak gebruikt voor wanden en meubels om een natuurlijke, houtnerf-look toe te voegen zonder de nadelen en kosten van het gebruik van massief hout.

Het proces van het maken van houtfineer omvat het snijden van een blok in dunne vellen met behulp van gespecialiseerde machines. Je kan het best vergelijken met de beenhouwer die fijne schelletjes salami van een worst snijdt, maar dan in het groot (en met hout). De dikte van de fineervellen kan worden aangepast om verschillende effecten te creƫren, van een dun, delicaat fineer tot een dikker, steviger fineer. Een fineervel is gemiddeld tussen de 0,5 en 2 millimeter dik. Vanaf 1,5 mm spreken we van dikfineer.

Nadat de fineervellen zijn gesneden, worden ze gedroogd en gesorteerd op kwaliteit. Fineer van de beste kwaliteit wordt gebruikt voor decoratieve toepassingen, zoals onze meubels, terwijl fineer van mindere kwaliteit kan worden gebruikt voor structurele doeleinden, zoals in multiplex. Als laatste stap wordt het fineer op een passende drager gekleefd. Meestal is dit MDF, maar het kan ook op multiplex of spaanplaat. Wij kiezen meestal voor MDF omdat dit enerzijds steviger is dan spaanplaat en anderzijds stabieler dan multiplex.

Voordelen van houtfineer

Houtfineer heeft verschillende voordelen ten opzichte van massief hout. Het is kosteneffectiever, omdat er minder massief hout wordt gebruikt en dus minder kostbare grondstoffen nodig zijn om het te produceren. Bovendien is fineer stabieler, heeft het beduidend minder last van krimp en trekt het dus minder snel krom dan massief hout. Hierdoor is het een goede keuze voor gebruik in meubels.

Door het gebruik van fineer geven we onze meubels de natuurlijke uitstraling die massief hout ook heeft. Hout is een natuurproduct en is altijd uniek. Elke fineerplaat, en dus elk meubelstuk, is uniek en zal altijd anders van uitzicht zijn.

Ondanks deze voordelen heeft houtfineer ook enkele beperkingen. Het is niet zo sterk als massief hout, dus het is minder geschikt voor toepassingen zoals poten of dragende structuren. Om die reden combineren wij steeds massief en fineer in onze meubels. Bovendien kan fineer beschadigd raken door vocht en extreme temperatuurschommelingen, dus het moet zorgvuldig worden onderhouden en beschermd. Daarom gebruiken we ondermeer fineerpanelen die extra behandeld werden met wel 6 lagen acrylaaturethaan UV-uitgeharde lak.

Bed met fineer van notelaar
Bos

Impact op het milieu

Door gebruik te maken van fineer denk je ook aan het milieu. Door de boomstam in dunne vellen te versnijden, haal je meer waarde uit hetzelfde kostbare materiaal. Onze leveranciers bieden ons de garantie dat dit hout enkel gewonnen wordt in verantwoord beheerde bossen. De meeste houtsoorten dragen dan ook het label van FSC en PEFC.

Conclusie

Over het algemeen is houtfineer een veelzijdige en kosteneffectieve optie om de natuurlijke schoonheid van hout toe te voegen aan een breed scala aan toepassingen. Het dunne, lichtgewicht karakter maakt het interessant om mee te werken, en de stabiliteit en duurzaamheid maken het een goede keuze voor onze meubels.

Bezoek onze toonzaal
Nieuwsgierig hoe we onze meubels maken? Ontdek onze collecties en bezoek ons atelier met showroom in Lokeren, en leer zo onze ambacht en producten kennen. Laat ons iets weten en dan plannen we samen een afspraak in.